There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Αράχωβα: Η κοσμοπολίτισσα του χειμερινού τουρισμού

Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων. Η ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, η εύκολη πρόσβαση της από την Αθήνα, την Λαμία αλλά και άλλες ελληνικές μεγαλουπόλεις την έχουν κάνει αγαπημένο τόπο χειμερινών διακοπών. Κατά την άφιξή σας στην Αράχωβα θα συναντήσετε την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά της. Ανακαλύπτοντάς την όμως περισσότερο θα ανακαλύψετε μια πολιτεία που αντιστέκεται στο χρόνο και την εξέλιξη.

Araxova1

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την μικρή πλατεία του χωριού όπου ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα προς τον Παρνασσό και τους Δελφούς. Εδώ διεξήχθη η ιστορική μάχη της Αράχωβας το 1826,όπου ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κέρδισε τα στρατεύματα του Μουσταμπέη. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει και η προτομή του Καραϊσκάκη και δύο κανόνια από τον πόλεμο του ΄40. Συνεχίζοντας την βόλτα σας στην κάτω πλευρά του χωριού θα συναντήσετε ένα νεοκλασικό κτίριο που είναι το πρώην Δημοτικό Σχολείο. Χτίστηκε το 1910 από τον Ανδρέα Συγγρό, ενώ στη θέση του υπήρχε από το 1830 Αλληλοδιδακτικό Σχολείο που καταστράφηκε από το σεισμό του 1870. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών της πόλης. Στην περιοχή αυτή θα συναντήσετε το Ναό «Τα Εισόδια της Θεοτόκου», ο οποίος αναφέρεται από το 1676 και δίπλα του θα συναντήσετε το Βράχο της Ώρας όπου βρίσκεται ο Πύργος με το ρολόι, σύμβολο της Αράχωβας. Στο μεγάλο σεισμό του 1870 ο Πύργος κατέρρευσε και ξαναχτίστηκε αμέσως. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Λέγεται ότι στην εκκλησία αυτή λειτουργούσε κρυφό σχολείο όπως επίσης και ότι αποτελούσε κέντρο συνέλευσης των Φιλικών.

Araxova-Roloi

Για κάποιους η γραφική Αράχωβα αποτελεί πέρασμα ή απλά τόπο διαμονής, καθώς ο προορισμός τους είναι το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών ετησίως κάτι στο οποίο συμβάλει και μικρή σχετικά απόσταση που το χωρίζει από την πρωτεύουσα Αθήνα. Το χιονοδρομικό έχει 19 πίστες, 2 κυρίως δρόμους επικοινωνίας με τους κάτω σταθμούς, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 8 συνδετικά μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων με baby lift. Το συνολικό μήκος των διαδρομών είναι 36 χιλιόμετρα ενώ υπάρχουν και απαιτητικές διαδρομές για έμπειρους σκιέρ. Στο κέντρο λειτουργούν δύο καφετέριες-chalet, εστιατόριο, σχολές εκμάθησης για σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού και κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard.

Araxova3

Στο δρόμο προς το χιονοδρομικό απλώνεται το μεγαλύτερο και ωραιότερο οροπέδιο του Παρνασσού το Λιβάδι Αράχωβας. Λόγω του χιονοδρομικού το Λιβάδι πήρε τεράστια αξία με εκατοντάδες κατασκευές σαλέ, παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ, ενώ παρέχει μία υπέροχη θέα προς τις κορυφές του Παρνασσού που θα σας χαρίσει γαλήνη και ηρεμία.

Araxova2

Αξίζει να επισκεφθείτε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Αράχωβα τους Δελφούς, τον ομφαλό της γης. Επισκεφθείτε το αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με το πασίγνωστο Μαντείο και απολαύστε τη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο. Επόμενος προορισμός σας 16 χιλιόμετρα μετά, θα μπορούσε να είναι το γραφικό Γαλαξίδι, και η επίσκεψη σας εκεί να αποτελεί έναν από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς βουνού και θάλασσας στην κεντρική Ελλάδα.

Galaxidi

Ο κεντρικός δρόμος της Αράχωβας μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη και σφύζει από ζωή. Κατά μήκος του συγκεντρώνονται ταβέρνες και εστιατόρια με μεγάλη γκάμα σε γευστικές επιλογές, μοντέρνα καφέ αλλά και παραδοσιακά καφενεία, μπαρ για διασκέδαση μέχρι πρωινές ώρες, πολλά μαγαζιά με ρούχα, εξοπλισμό για το χιονοδρομικό, υφαντά, και πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα όπου αποτελούν το τέλειο αναμνηστικό για να πάρετε την γεύση της Αράχωβας στο σπίτι σας.

Eπιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων