There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Ταξίδι στη Ρώμη…και το Βατικανό του Πάπα

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην πανέμορφη πόλη της Ρώμης, σε άλλη μια διάσημη πλατεία την Piazza di Spagna ή πλατεία της Ισπανίας, όπου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη. Η Πιάτσα ντι Σπάνια όπως προφέρεται στα ιταλικά είναι συνδεδεμένη με μια μεγάλη σκάλα, τα γνωστά Ισπανικά σκαλοπάτια, με τη γαλλική εκκλησία Τρινιτά ντε Μόντι του 15ου αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και δίπλα στο ναό υπάρχει και η μικρή ομώνυμη πλατεία που προσφέρει μία καταπληκτική θέα της Ρώμης.

piazza di spagna

Δίπλα από την πλατεία της Ισπανίας υπάρχει η βίλλα Μποργκέζε, το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης. Η βίλα υπήρξε ιδιοκτησία της οικογένειας Μποργκέζε και περιβάλλεται από τεράστιες εκτάσεις με κήπους, δρομάκια, λίμνες, πηγές κλπ. Στο χώρο λειτουργεί η γκαλερί Μποργκέζε όπου εκτίθεται συλλογή γλυπτών και πινάκων γνωστών καλλιτεχνών.

villa borghese

Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι το κάστρο του Αγίου Άγγελου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο στη δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη, που κατασκευάσθηκε ως μαυσωλείο από τον αυτοκράτορα Ανδριανό και αργότερα μετατράπηκε σε Παπικό οχυρό και συνδέθηκε με το Βατικανό μέσω ενός κρυφού περάσματος. Τα παπικά διαμερίσματα του κάστρου είναι εξαιρετικά διακοσμημένα με πολλές τοιχογραφίες. Ακολουθούν πολλά διαμερίσματα σε αρκετούς ορόφους πιο κάτω που περιλαμβάνουν φυλακές και ακόμα και ένα θάλαμο βασανιστηρίων. Σήμερα λειτουργεί ως Εθνικό Μουσείο στο οποίο γυρίστηκαν και σκηνές της δημοφιλούς ταινίας «Άγγελοι και Δαίμονες».

pont st angelo

Το κράτος του Βατικανού, βρίσκεται στο λόφο του Βατικανού, δυτικά του ποταμού Τίβερη, είναι ανεξάρτητο κρατίδιο μέσα στην πόλη της Ρώμης, κάτω από την απόλυτη εξουσία του Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Περικλειόταν από τείχη μεσαιωνικά και αναγεννησιακά και είχε 6 πύλες. Οι περισσότεροι από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Ιταλικής Αναγέννησης εργάσθηκαν για λογαριασμό του Πάπα για τα κτίρια του Βατικανού. Το σημαντικότερο κτίσμα είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, που χτίσθηκε μεταξύ του 15-17ου αιώνα και σχεδιάσθηκε από καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μπραμάντε και ο Τζιάν Λορένζο Μπερνίνι. Το εσωτερικό της κοσμούν ορισμένα από τα ωραιότερα αριστουργήματα του κόσμου, όπως η Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου. Γύρω από την εκκλησία απλώνεται η τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου. Γνωστό επίσης είναι και το παλάτι του Βατικανού όπου είναι ο χώρος κατοικίας του Πάπα. Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα με περισσότερα από 1.000 δωμάτια και σπίτια, τα διαμερίσματα του Πάπα, τα κυβερνητικά γραφεία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και αρκετά παρεκκλήσια. Το σημαντικότερο τμήμα του παλατιού είναι η πασίγνωστη Καπέλα Σιξτίνα όπου υπάρχουν μερικά από τα ωραιότερα ζωγραφικά έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Ραφαήλ στα διαμερίσματα του Πάπα.

vatican-city

Τα μουσεία του Βατικανού έχουν εξαιρετικά εκθέματα Ελληνικής, Αιγυπτιακής κλπ τέχνης, ενώ η Πινακοθήκη περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων Ιταλών ζωγράφων. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μία ανεκτίμητη συλλογή από αρχαία χειρόγραφα και περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία. Τέλος, γνωστά είναι και  το Παλάτι της Κυβέρνησης και οι κήποι του Βατικανού.

vatican museum

Η Ρώμη είναι και ένα εξαιρετικό μέρος για ψώνια με καταστήματα διάσημων σχεδιαστών και εντυπωσιακά πολυκαταστήματα σε όλη την πόλη. Στην Piazza di Spagna ξεκινάει η Via dei Condotti όπου αποτελεί μία από τις πλουσιότερες οδούς της Ιταλίας και ένας από τους καλύτερους δρόμους για ψώνια στη Ρώμη. Ένας πολυσύχναστος πεζόδρομος είναι η Via del Corso που εκτείνεται από την Piazza del Popolo μέχρι την Piazza Venezia. Επισκεφθείτε επίσης και τη Trastevere μία όμορφη γειτονιά της πόλης που ενδείκνυται για μια βραδινή βόλτα με πολλές επιλογές σε όμορφα καφέ, πολύβουα μπαράκια και παραδοσιακά εστιατόρια για να απολαύσετε την διάσημη ιταλική κουζίνα.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων