There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Άμστερνταμ…η πρωτεύουσα των καναλιών

Το Άμστερνταμ είναι μια πανέμορφη πόλη και πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μία πόλη όπου βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άμστελ από όπου πήρε και το όνομά της. Η ονομασία Άμστερνταμ είναι παράγωγο των λέξεων Amstel και dam που σημαίνει ένα φράγμα στον ποταμό Άμστελ. Χωρίζεται από τα πολυάριθμα κανάλια της σε 90 περίπου νησιά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με 400 γέφυρες. Η πόλη διατηρεί τη γραφικότητα και σε σημαντικό βαθμό την αρχιτεκτονική του 16ου και 17ου αιώνα. Στο Άμστερνταμ οι ρυθμοί διατηρούνται χαλαροί αφού η πόλη έχει ελάχιστα αυτοκίνητα και μηχανάκια και το σήμα κατατεθέν της είναι το ποδήλατο όπου αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της Ολλανδικής πρωτεύουσας. Τα γραφικά κανάλια του, τα περιποιημένα πάρκα και οι πλατείες του, τα πολύχρωμα ψηλά και στενά σπίτια που καθρεπτίζονται στα νερά του ποταμού και οι δεκάδες γραφικές γέφυρες και αποβάθρες θα σας κάνουν να μην ξέρετε που να πρωτοστρέψετε το φωτογραφικό σας φακό.

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Άμστερνταμ είναι τα πάνω από 50 μουσεία του. Από τα μουσεία, κάποια από αυτά που σίγουρα να τα επισκεφθείτε είναι τα παρακάτω.. Το μουσείο Rijksmuseum(το Εθνικό μουσείο της Ολλανδίας) το οποίο ιδρύθηκε το 1800 και είναι αφιερωμένο στα έργα τέχνης, στα αντικείμενα και στην ιστορία με πολλά εκθέματα από αντικείμενα των αποικιών, αναπαράσταση των αποικιακών πλοίων και κυρίως την τέχνη της εποχής. Εδώ θα βρείτε πίνακες από όλους τους μεγάλους ζωγράφους της εποχής και το πασίγνωστο «The Night Watch» του Ρέμπραντ. Αξιοθέατο αποτελεί και το σπίτι του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ. Το μουσείο Βαν Γκογκ, το οποίο περιλαμβάνει έργα του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Το μουσείο της  Madame Tussaud’s με κέρινα ομοιώματα ηρώων της Γερμανικής ιστορίας και διάσημων Γερμανών ζωγράφων. Το ναυτικό μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο όπου λειτουργούσαν τα γραφεία της Γερμανικής εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών, όπου μεταξύ των άλλων εκθεμάτων υπάρχει και ένα αντίγραφο πλοίου του 18ου αιώνα.

Amsterdam: Houses along the Amstel River

Η πλατεία Νταμ είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης και μαζί με τα διάσημα κτίρια που την περιβάλλουν είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Άμστερνταμ. Νταμ στα ολλανδικά σημαίνει φράγμα και αυτή ακριβώς ήταν η λειτουργία της πλατείας τον καιρό που δημιουργήθηκε γύρω στο 1270. Στην πλατεία σήμερα δεσπόζει το βασιλικό παλάτι Koninklijk (πρώην δημαρχείο)  και δίπλα του η γοτθική «νέα εκκλησία» του 15ου αιώνα.

dam square and palace

Εκεί θα δείτε και αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι της Άννας Φρανκ το οποίο είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην Εβραία συγγραφέα του ημερολογίου που αργότερα εκδόθηκε ως βιβλίο με τίτλο «το ημερολόγιο μιας νεαρής κοπέλας». Το σπίτι αποτελούσε κρησφύγετο της οικογένειας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και το μουσείο σήμερα εκθέτει όλα τα πρωτότυπα κείμενα του ημερολογίου της Άννα Φρανκ καθώς και τους χώρους στους οποίους κρυβόταν και έζησε.

Αν σας αρέσουν οι ζωολογικοί κήποι τότε σίγουρα το Artis zoo θα σας ανταμείψει. Ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος της Ολλανδίας, αποτελείται από τέσσερις βασικές περιοχές : το ζωολογικό κήπο, το πλανητάριο, τους βοτανικούς κήπους και το γεωλογικό και ζωολογικό μουσείο. Σο ζωολογικό κήπο θα βρείτε ζώα από όλο τον κόσμο, στους κήπους θα βρείτε δέντρα, αγάλματα και ένα εντυπωσιακό θερμοκήπιο, και στο γεωλογικό μουσείο απεικονίζει το πώς ο πλανήτης εξελίσσεται με το πέρασμα τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων. Στο νότιο τμήμα του Άμστερνταμ, αξίζει να επισκεφθείτε και το Voldelpark το πιο διάσημο πάρκο της Ολλανδίας.

artis zoo

Μια περιήγηση στα κανάλια του Άμστερνταμ μπορεί να είναι χαλαρωτική και εντυπωσιακή τη μέρα, ενώ ταυτόχρονα γοητευτική και ρομαντική το βράδυ όταν πολλά από τα σπίτια και τις γέφυρες είναι φωτισμένα.

amsterdam-canals

Η πόλη φημίζεται για τη νυχτερινή της διασκέδαση. Μπαρ, καφετέριες, μπυραρίες και εστιατόρια μένουν ανοιχτά μέχρι το πρωί. Ένα δημοφιλές κέντρο για νυχτερινή διασκέδαση είναι το Rembrandtplein. Για πολλούς τουρίστες ενδιαφέρον αποτελεί και η «κόκκινη συνοικία», μία ιδιαίτερη περιοχή στο κέντρο του Άμστερνταμ και πλέον έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

H αγορά του Albert Cuyp είναι η πιο γνωστή και πολυσύχναστη εξωτερική αγορά της Ευρώπης με πάνω από 300 πάγκους με φρέσκα προϊόντα και ρούχα. Η αγορά βρίσκεται στην περιοχή Pijp και είναι περιτριγυρισμένη από όμορφες καφετέριες και μικρά καταστήματα.

Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το Άμστερνταμ θα ανακαλύπτετε και μία νέα του όψη, καθώς η ευρωπαϊκή αυτή πρωτεύουσα έχει πολλά να δώσει σε κάθε επισκέπτη της!

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων