There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Καρπενήσι…μια πόλη μέσα στη φύση

Η Ευρυτανία, ένας νομός ιδιαίτερα προικισμένος από τη φύση, είναι στο σύνολό της ορεινή με πλούσια βλάστηση, πηγές, άφθονα τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, εντυπωσιακά φαράγγια και πυκνά δάση. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι, μια γραφική πόλη μέσα σε πλούσια βλάστηση που συγκεντρώνει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων μέσα στην πόλη αλλά και στα γύρω γραφικά χωριά. Συγκαταλέγεται στις ξεχωριστές πρωτεύουσες της Ελληνικής υπαίθρου, καθώς αποτελεί άριστο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας.

karpenisi

Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να θαυμάσετε την πλατεία «Μάρκου Μπότσαρη», η οποία έχει επενδυθεί με μεγάλες ψηφίδες, που διαγράφουν αμέτρητα ημικύκλια με ονόματα Δήμων της περιοχής. Σε μία γωνία της πλατείας είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το Δημαρχείο, στο οποίο βρίσκεται και το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη. Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της πόλης θα συναντήσετε αμέτρητα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε μέλι, βασιλικό πολτό, γλυκό του κουταλιού καθώς και βότανα της περιοχής.

Μόλις 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Καρπενήσι θα συναντήσετε το χωριό Κορυσχάδες, ένα μικρό και γραφικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το χωριό βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο περιτριγυρισμένο από ελατοδάση. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπου στεγάζεται στο κτίριο του δημοτικού σχολείου το οποίο χτίστηκε το 1901. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα παλιά αρχοντικά που σώζονται στο δήμο και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1865.

karpenisi 1

Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι συναντούμε ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νομού το Μικρό Χωριό. Αποτελείται από το Παλαιό και το Νέο Μικρό Χωριό, που βρίσκονται μέσα σε ένα σύμπλεγμα απίστευτης ορεινής ομορφιάς στο σημείο όπου συναντούνται τα βουνά Βελούχι, Καλιακούδα και Χελιδόνα. Κοντά του συναντούμε το Μεγάλο Χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού καθώς τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, τα στενά δρομάκια του, τα άφθονα τρεχούμενα νερά του, το έχουν καταστήσει ως ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

karpenisi 3

Αξιοθέατο του νομού αποτελεί και η μονή Προυσσού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το όνομα της μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ.Ασίας. Σύμφωνα με την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή που ήταν αυτοκράτορας ο Θεόφιλος ο οποίος ήταν εικονομάχος. Υπό το φόβο ότι θα καταστραφεί η εικόνα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα και ο νέος που την μετέφερε μαζί με τον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι εκεί καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. Η Μονή είναι χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε μια βραχώδη και απόκρημνη περιοχή και στη Μονή λειτουργεί το Ιστορικό της  Μουσείο με εκθέματα όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, ιερά σκεύη, χειρόγραφοι κώδικες, τα άρματα του Καραϊσκάκη κ.ά.

Αν θέλετε να κάνετε μια πιο μακρινή βόλτα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη Λίμνη Κρεμαστών η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από τη συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Όταν έγιναν όλα τα έργα και ολοκληρώθηκε το φράγμα δεκάδες χωριά, εκκλησίες και γέφυρες, διαγράφτηκαν από το χάρτη, όταν τα νερά κάλυψαν την προκαθορισμένη περιοχή.

karpenisi 5

Το Καρπενήσι διαθέτει ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1978, από ιδιωτική πρωτοβουλία. Βρίσκεται στην τοποθεσία Διαβολότοπος του όρους Τυμφρήστου σε υψόμετρο 1.840 μέτρων  και φτάνει περίπου στα 2.100. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 9 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, 7 αναβατήρες(3 συρόμενους, 4 εναέριους) με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 5.000 ατόμων ανά ώρα. Φυσικά υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι, σαλέ που διαθέτει καφέ και εστιατόριο και ιατρείο για την άμεση παροχή βοήθειας σε έκτακτα περιστατικά.

Όποιο μέρος και να επιλέξετε για την διαμονή σας, τα καλοδιατηρημένα κτίρια, οι γραφικές ταβέρνες με τις εξαιρετικές γεύσεις, οι φιλόξενοι κάτοικοι και η φύση με την απαράμιλλη ομορφιά της, προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που φτάνουν στο Καρπενήσι, νοιώθουν την ζεστασιά και τη μαγεία της περιοχής.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων