There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Κοπεγχάγη…ταξίδι στην πόλη των παραμυθιών

Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Δανίας. Στη δανική γλώσσα Κοπεγχάγη (Kobenhavn), σημαίνει λιμάνι των εμπόρων, μία ονομασία που παραπέμπει στις ένδοξες εποχές του μεσαίωνα και της εμπορικής συντεχνίας που κυριαρχούσε στους θαλάσσιους δρόμους της Βόρειας Ευρώπης τα παλιά χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται χτισμένο στην ανατολική ακτή του νησιού Σέτλαντ, ενώ το μικρότερο μέρος βρίσκεται χτισμένο πάνω στο νησί Άμαγκερ. Είναι μία από τις φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του και την κυκλοφοριακή συμφόρηση να είναι σπάνια ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που την έχουν αναγάγει σε μία από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη.

Τα αξιοθέατα στην πανέμορφη αυτή πόλη είναι πολλά. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το παλάτι της δυναστείας των Κρίστιαν ή Christiansborg Palace, βρίσκεται στο νησί Slotsholmen στο κέντρο της πόλης. Η αρχική κατασκευή τελείωσε το 1745, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε δύο φορές, στη συνέχεια ξανακτίστηκε και επεκτάθηκε.

Christiansborg-Palace-Copenhagen

Το παλάτι υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την πρώτη φωτιά το 1794, οπότε η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο παλάτι Amalienborg, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Στο παλάτι Christiansborg στεγάζονται σήμερα η Βουλή των Δανών και τα γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο μεγάλος πεζόδρομος Stroget, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος στην Ευρώπη. Οι Δανοί ξεκίνησαν την προσπάθεια για πεζοδρόμηση το 1962 και σήμερα το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου φτάνει να αγγίζει τα 100.000τ.μ. και η πόλη βάζει στόχο να γίνει η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη. Κοντά στον πεζόδρομο θα συναντήσετε δύο πανέμορφες πλατείες. Από την μία πλευρά την πλατεία της Κοπεγχάγης, όπου έλαβε την σημερινή της μορφή το 1968 όπου πεζοδρομήθηκε η ευρύτερη περιοχή. Τα περισσότερα σπίτια που την περιβάλλουν είναι πολύχρωμα, και στο κέντρο της κυριαρχεί ένα γρανιτένιο σιντριβάνι. Όταν επισκεφθείτε την πλατεία, θα έχετε την δυνατότητα να γευθείτε ένα όμορφο γεύμα στα παρακείμενα εστιατόρια της ή έναν όμορφο καφέ στις υπαίθριες καφετέριες της.

stroget

Από την άλλη πλευρά η πλατεία Kongens Nytorv, είναι η μεγαλύτερη και κατά πολλούς η ομορφότερη πλατεία που βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της Κοπεγχάγης. Η πλατεία θεμελιώθηκε το 1670 από τον βασιλιά Κρίστιαν τον 5ο, και προς τιμήν του στο κέντρο της υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα που αναπαριστά τον βασιλιά ως έφιππο πολεμιστή. Η πλατεία περιτριγυρίζεται από το κτίριο του βασιλικού θεάτρου της Δανίας, το παλάτι Charlottenborg, και την έπαυλη Thott που στεγάζει σήμερα την Γαλλική πρεσβεία.

kongens-nytorv

Μετά από την κοπιαστική περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης, το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό ρόφημα προς το τέλος της ημέρας αλλά και για ένα ποτό λίγο πιο αργά είναι η προκυμαία ή Nyhavn. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο συγκρότημα κτιρίων του 17ου αιώνα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα. Έχει χαρακτηριστεί λιμάνι πολιτιστικής κληρονομιάς και καθώς περπατάτε μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα παραδοσιακά ξύλινα πλοία. Εδώ λέγεται ότι έγραψε τα περισσότερα παραμύθια του ο Άντερσεν.

Το Amalienborg, η έδρα της βασιλικής οικογένειας με την πλατεία και τον μαρμάρινο καθεδρικό είναι άλλο ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Δανικής πρωτεύουσας. Χτισμένο έπειτα από παραγγελία του Φρειδερίκου του 5ου, το παλάτι αποτελείται από τέσσερα κτίρια σε ρυθμό ροκοκό και στη μέση τους υπάρχει μια οκταγωνική πλατεία. Πολύς κόσμος μαζεύεται εδώ για να αποθανατίσει την αλλαγή φρουράς μπροστά από τα μεγαλοπρεπή κτίρια του ανακτόρου. Σήμερα είναι ένα διπλωματικό κέντρο που διατηρεί τον αριστοκρατικό αέρα της εποχής που χτίστηκε.

amalienborg castle

Η Μαρμάρινη Εκκλησία ή Frederiks Kirke δίπλα στα ανάκτορα Amalienborg είναι μία εκκλησία μοναδικής αρχιτεκτονικής και έχει τον μεγαλύτερο τρούλο της Σκανδιναβίας, ο οποίο έχει άνοιγμα 31 μέτρων και στηρίζεται σε 12 τεράστιες κολώνες, με τα χαρακτηριστικά αυτά να την κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των πιο φωτογραφημένων μνημείων της πόλης. Οι εργασίες χτισίματος ξεκίνησαν το 1749, ενώ η ολοκλήρωσή της καθυστέρησε περισσότερο από 150 χρόνια με ένα εκθαμβωτικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων