There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Ελάτη- Περτούλι…ταξίδι στο δάσος με τα έλατα

Η πανέμορφη Ελάτη Τρικάλων βρίσκεται στο νομό Τρικάλων, στη Θεσσαλία. Είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα της Πίνδου στο βουνό  Κοζιακάς, και πρόκειται για ένα ορεινό χωριό χτισμένο μέσα στα έλατα, εξ’ού και η ονομασία του. Η Ελάτη αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων,  είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε ύψος 950 μέτρων. Πρόκειται για ένα χωριό παραμυθένιας ομορφιάς με πυκνή βλάστηση, δάση από έλατα, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με καμινάδες και πλακόστρωτα δρομάκια, το οποίο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και λέγεται αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων.

elati_1

Η άλλη ονομασία της Ελάτης είναι Τύρνα. Η Τύρνα κατοικήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και βρισκόταν δυτικά προς το ποτάμι. Τα πετρόχτιστα σπίτια της παλιάς Τύρνας είχαν κατασκευασθεί από Ηπειρώτες μαστόρους, με χαρακτηριστικό τους τα υπέρθυρα. Η σημερινή Ελάτη είναι ένας σχετικά πρόσφατος οικισμός, που χτίστηκε μετά την καταστροφή της παλιάς Ελάτης από τους Γερμανούς το 1943. Παρά την τουριστική ανάπτυξη, η Ελάτη παραμένει ένα γραφικό ορεινό χωριό και για το λόγο αυτό αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα δρομάκια της και να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά και τις παραδοσιακές του βρύσες. Σε αυτό το χωριό με την έντονη τουριστική ανάπτυξη, θα βρείτε πολλά καταλύματα για την διαμονή σας, ταβέρνες με υπέροχα παραδοσιακά φαγητά και το τοπικό τους τσίπουρο για να ζεσταθείτε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, καφετέριες σε μοντέρνο στυλ αλλά και πολλούς μικροπωλητές με παραδοσιακά προϊόντα αλλά και μαγαζάκια με αντικείμενα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα αναμνηστικά από την εκδρομή σας. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1822, με το εντυπωσιακό του τέμπλο που είναι δημιούργημα Ηπειρωτών μαστόρων. Ένα σημείο με υπέροχη θέα πάνω από την Ελάτη, είναι ο Κόκκινος Βράχος, όπου μεγάλα τμήματά του έχουν κόκκινο χρώμα και σε αυτό οφείλει τ’ όνομά του. Αν είστε αναρριχητής, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας με τις πέντε διαφορετικού επιπέδου πίστες. Επίσης με αφετηρία το χωριό, μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή Αρκουδότρυπα, που βρίσκεται στα 1.600 μέτρα, και εκτός από την απολαυστική θέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Αρκουδότρυπας, το οποίο είναι αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών που συχνά παρατηρούνται στις κορυφογραμμές του βουνού.

Όποια εποχή και να επισκεφθείτε την Ελάτη, αξίζει σίγουρα να κάνετε μία βόλτα στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, έστω και για μία απλή πεζοπορία. Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία κόκκινη πίστα μήκους 1.500 μέτρων, μία μπλε πίστα μήκους 400 μέτρων και μία πράσινη εκπαιδευτική πίστα μήκους 80 μέτρων. Υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170 μέτρων, ένας συρόμενος μήκους 350 μέτρων και ένα μπέιμπι λιφτ μήκους 60 μέτρων.

elati pertouli

Ο εναέριος αναβατήρας λειτουργεί και για περιήγηση πεζών, ατόμων δηλαδή χωρίς εξοπλισμό σκι. Επίσης υπάρχουν και δύο μηχανήματα επίστρωσης χιονιού. Δύο σαλέ, ένα στη βάση και ένα στην κορυφή του χιονοδρομικού για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού, διεξάγονται και βραδιές νυχτερινού σκι. Στη βάση του χιονοδρομικού υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος παρκινγκ, και η πρόσβαση είναι ασφαλής ακόμα και χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

pertouli_xionodromiko

Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό Περτούλι, θα παρατηρήσετε ότι η πυκνή βλάστηση αραιώνει και θα παρατηρήσετε μία μεγάλη έκταση που απλώνεται ανάμεσα στα δέντρα, τα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

pertouli livadia 1

Ένα τοπίο υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου, όπου αν σας αρέσουν οι δραστηριότητες μπορείτε να ασχοληθείτε με την τοξοβολία, την ιππασία ή τα ποδήλατα βουνού. Το Περτούλι, είναι ένας μικρός οικισμός που δεν θα βρείτε την τουριστική ανάπτυξη της Ελάτης, όμως θα βρείτε σίγουρα καταλύματα για την διαμονή σας, ταβέρνες για φαγητό και καφετέριες για καφέ ή για ποτό. Κάντε μία όμορφη βόλτα στην πλατεία και στα ανηφορικά δρομάκια.

pertouliotika_livadia

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων