There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Βενετία…ταξίδι στην πόλη που επιπλέει στο νερό

Η μοναδικά ρομαντική πόλη της Βενετίας, είναι χτισμένη πάνω σε μία ομάδα 118 νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται με γέφυρες. Βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βένετο. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής, και έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τον 21ο αιώνα χωρίς αυτοκίνητα. Στενά σοκάκια και κανάλια περνούν ανάμεσα από πολυτελή παλάτια και καταπληκτικές εκκλησίες, πολύχρωμες γειτονικές αγορές, απαράλλαχτα ανά τους αιώνες.

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από την πασίγνωστη πλατεία Αγίου Μάρκου, η οποία αποτελεί το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Βενετίας. Είναι γεμάτη ιστορία και περιτριγυρίζεται από κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής με αρκετά από τα αξιοθέατα να βρίσκονται εδώ και έτσι η πλατεία σφύζει από ζωή και πλημμυρίζει από τουρίστες, οι οποίοι πέρα από τα αξιοθέατα, απολαμβάνουν τον καφέ τους και τις ζωντανές ορχήστρες. Αυτό που σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή θα είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάρκου, μία βυζαντινή εκκλησία του 15ου αιώνα που αφήνει άναυδο τον θεατή με την ομορφιά της. Χρησιμοποιήθηκε ως παρεκκλήσι του Δόγη, ως χώρος διεξαγωγής στέψεων αυτοκρατόρων, κηδειών και λιτανειών. Ένας χώρος πλαισιωμένος λαμπρά με περισσότερα από 4.000 τμ. ψηφιδωτών, θησαυρούς ανατολικής προέλευσης και 500 κίονες που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

san marco piazza+basilica

Δίπλα βρίσκεται και το παλάτι του Δόγη, που ήταν η επίσημη κατοικία 120 δόγηδων που κυβέρνησαν την Βενετία από το 697 έως το 1797. Αρχικά μία κατασκευή με την μορφή κάστρου στήθηκε εδώ τον 9ο αιώνα, για να αντικατασταθεί από την κομψή γοτθική έκδοση που βλέπουμε σήμερα, η οποία σώθηκε παρά τις πολλές πυρκαγιές του 16ου αιώνα. Καλλιτέχνες όπως ο Τισιανός, ο Τιντορέτο και ο Μπελίνι συναγωνίζονται μεταξύ τους για την ζωγραφική και την γλυπτική του παλατιού και ο Ρίτζο και Λομπάρντο για την εσωτερική διακόσμηση της δυτικής πρόσοψης. Στο υπόγειο βρίσκονταν αρκετά κελιά όπου γινόταν η κράτηση όσων επρόκειτο να δικαστούν. Όταν κατασκευάστηκε μία νέα φυλακή στην άλλη πλευρά του καναλιού Rio de palazzio, τα κελιά αυτά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται και νέα φυλακή ενώθηκε με το παλάτι με την διάσημη «Γέφυρα των Στεναγμών». Η Γέφυρα των Στεναγμών, είναι γνωστή ως ένα από τα έξοχα παραδείγματα αρχιτεκτονικής γεφυρών στον κόσμο. Μία θεωρία για το όνομά της υποστηρίζει ότι ήταν εξαιτίας των κρατουμένων που τη διέσχιζαν για το δρόμο προς την εκτέλεσή τους και ότι σε αυτό το κομμάτι έβλεπαν για τελευταία φορά τον έξω κόσμο.

the-bridge-of-sighs

Το Μεγάλο Κανάλι αποτελεί το κύριο κανάλι για τις μετακινήσεις. Ξεκινάει από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και καταλήγει σε μία λίμνη κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αγίας Λουκίας. Είναι μόνο ένα από τα 177 κανάλια που διατρέχουν την πόλη, αλλά εξαιτίας των 4 χλμ μήκους, των 30-70 μέτρα πλάτους και 4,5 μέτρων κατά μέσο όρο βάθους δικαιώνει το όνομά του. Τα κτίρια κατά μήκους του καναλιού, περίπου 170 στο σύνολο, έχουν χτιστεί μεταξύ του 13ου και του 18ου αιώνα και τα περισσότερα οικοδομήθηκαν από πλούσιες οικογένειες της Βενετίας.

grand canal

Το Campo Santa Margerita, πρόκειται για ένα εκπληκτικό τετράγωνο που σφύζει από ζωή μέρα και νύχτα, χάρη στα μαγαζιά του και στα καφέ με τα τραπέζια έξω.

Για φαγητό, καφέ και ποτό, η πόλη προσφέρει πολυάριθμες επιλογές για όλους, δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε από ακριβά εστιατόρια, μέχρι παραδοσιακές ιταλικές ταβέρνες και πιτσαρίες. Η πόλη έχει μια μακρόχρονη ιστορία με τον καφέ, αφού το πρώτο καφενείο άνοιξε το 1683. Μπορείτε να αγοράσετε πετσέτες και δαντελωτά τραπεζομάντιλα αφού η Βενετία χαρακτηρίζεται η πηγή της δαντέλας και μην εγκαταλείψετε την πόλη χωρίς να αποκτήσετε έστω μια βενετσιάνικη μάσκα που θα σας φημίζει το διάσημο καρναβάλι της.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων