There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Κεντρική Εύβοια…η ομορφιά του κέντρου και των παράλιων περιοχών

Η πανέμορφη Εύβοια, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Χωρίζεται σε πολλούς νομούς και διαμερίσματα, εκ των οποίων σήμερα θα γνωρίσουμε τις ομορφιές της Κεντρικής Εύβοιας. Αποτελείται από 14 δήμους και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Εύβοια. Συνδυάζει τόσο χαρακτηριστικά της Βόρειας Εύβοιας όσο και της Νότιας. Απαριθμεί πανέμορφα χωριά στις πλαγιές του όρους Δίρφυς, την ιστορική Ερέτρια και φιλοξενεί μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, την Χιλιαδού.

chliadou

Η Ευβοϊκή πρωτεύουσα, η Χαλκίδα, μία πανέμορφη πόλη που κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη από την στιγμή που διαβεί την γέφυρα και περάσει στην Εύβοια. Ο επισκέπτης της σύγχρονης Χαλκίδας, εκτός των φυσικών καλλονών της αξίζει να πάρει μία γεύση από την ευβοϊκή ιστορία θαυμάζοντας τα μνημεία της πόλης. Το νεοκλασικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς από όλη την Εύβοια. Το Κάστρο του Καρά Μπαμπά είναι ότι έχει απομείνει από την περίφημη οχύρωση της πόλης, που κράτησε αιώνες και καταστράφηκε από τον εξωραϊσμό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Κάτω από το Κάστρο υπάρχει η ιστορική Παλαιά Γέφυρα Ευρίπου, ένα διαχρονικό σύμβολο της Χαλκίδας. Η πρώτη ένωση των δύο ακτών έγινε το 411 π.Χ., παρόλα αυτά η σημερινή της μορφή αντικαθιστώντας τις παλαιότερες, εγκαινιάσθηκε το 1961. Κοντά στη γέφυρα, στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Χαλκίδας, βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, μία μεγάλη τρίκλητη βασιλική που θεωρείται σήμερα σαν το μοναδικό ακέραιο ελληνικό παλαιοχριστιανικό μνημείο. Σε πάροδο της οδού Κώτσου σώζεται το Τζαμί, το μοναδικό από τα ενετικά που είχε η πόλη από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου υπήρχε η θρυλική πηγή της Αρέθουσας, που σώζονται εκεί τα ερείπια κλίμακας αποτελούμενης από τέσσερις βαθμίδες πάνω σε βράχο, η οποία προφανώς οδηγούσε σε βωμό. Λίγο πιο πάνω συναντάμε και τις Καμάρες, καλοδιατηρημένα απομεινάρια αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου. Στην παραλία της Χαλκίδας πέρα από τα αμέτρητα όμορφα καφέ και ταβερνάκια, θα βρούμε αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια, όπως το Κόκκινο Σπίτι, το Δημαρχείο, το Σπίτι με τα Αγάλματα κ.ά.

chalkida paralia

Ο δήμος Ληλαντίων, με έδρα το Βασιλικό, είναι προικισμένος με φυσική ομορφιά λόγω της γεωγραφικής του θέσης, τοποθετημένος πάνω στο ιστορικό Ληλάντιο πεδίο. Στο πεδίο αυτό, το μήλο της έριδος ανάμεσα στους Ερετριείς και τους Χαλκιδέους, έλαβε χώρα ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια πόλεμος που αναφέρεται στην ιστορία την τελευταία π.Χ. χιλιετηρίδα. Σε μικρή απόσταση από το Βασιλικό, βρίσκονται τα Φύλλα, που χρωστούν την ονομασία τους στην ακμάζουσα φύση που τα περιβάλλει. Πάνω από τους αμπελώνες είναι σκαρφαλωμένο το παλιό χωριό, ενώ στην κορυφή του λόφου, στέκεται το αγέρωχο Καστέλι με το μεσαιωνικό φρούριο που ανταμείβει όποιον το επισκεφθεί με τη πανοραμική προς το Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο.

eretria01

Η Ερέτρια, αποτελεί ένα λαμπρό μνημείο του ελληνικού πολιτισμικού παρελθόντος, και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη μετά τη Χαλκίδα είσοδο προς την Ανατολική και Νότια Εύβοια. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένες μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Εύβοιας. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας με πολύτιμα και ενδιαφέροντα εκθέματα από τα γεωμετρικά χρόνια. Ακριβώς απέναντι από το Μουσείο, απλώνεται σε μεγάλη έκταση ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα ερείπια της Αρχαίας Ερέτριας.

eretria amarinthos paralies

Η Αμάρυνθος, είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη. Η Άνω Βάθεια, το γραφικό Γυμνό με τις ταβέρνες του, η Καλλιθέα και η Σέττα, είναι χωριά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Λίγο έξω από τη Σέττα βρίσκεται ένα μικρό υπαίθριο θέατρο που έχει κατασκευάσει ο ηθοποιός Νίκος Παπακωνσταντίνου, και στο χώρο αυτό κάτω από τα έλατα γίνονται ωραίες παραστάσεις την θερινή περίοδο. Μπορείτε ακόμα να δείτε τους 2 από τους 6 ναΐσκους της Αμαρύνθου που υπήρχαν πάνω στο λόφο Παλαιοχώρας κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Την Μονή Αγίου Νικολάου Αμαρύνθου και τον Πύργο Γυμνού ένας ενετικός πύργος στο άκρο του γραφικού χωριού.

amarinthos

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων