There isn't any images, Please upload via modules management in admin section
Blog

Κέρκυρα…ταξίδι στο νησί με τη Βενετσιάνικη ατμόσφαιρα

Η Κέρκυρα, το πεντάμορφο καταπράσινο νησί του Ιονίου, το νησί των Φαιάκων όπως το ακούμε πολύ συχνά, είναι το γνωστότερο και το εντυπωσιακότερο από τα νησιά του Ιονίου. Στο νησί μπορεί κανείς να θαυμάσει το συνδυασμό πολλών πολιτισμών, καθώς και το φυσικό κάλλος με το οποίο έχει προικισθεί το νησί. Με μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, την τεράστια ιστορία της, την πυκνή της βλάστηση, τις πανέμορφες ακτές της με τις υπέροχες παραλίες της είναι έτοιμη να μαγέψει και να μείνει αλησμόνητη στην καρδιά του επισκέπτη.

kantounia

Η ομώνυμη πόλη, που αποτελεί πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού, είναι πλημμυρισμένη από αξιοθέατα αν και αποτελεί ένα αξιοθέατο από μόνη της. Με τα δύο της φρούρια, τα στενά και γραφικά καντούνια της, τα ψηλά και βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής σπίτια της, τις καμάρες, τις λουλουδιασμένες αυλές, και με μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης και την μεγαλύτερη της Ελλάδας, εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει για τον επισκέπτη. Χωρίζεται στην παλιά και νέα πόλη και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Η παλιά πόλη διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη την αρχιτεκτονική της, ενώ η νέα πόλη αναπτύσσεται περιμετρικά της παλιάς και έχει όλα τα στοιχεία μίας σύγχρονης και μοντέρνας πόλης.

kerkira spianada

Αξίζει να επισκεφθείτε το Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία του νησιού, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, με τα στενά καντούνια, τα ψηλά στενόμακρα κτίρια με τις μπουγάδες απλωμένες και τις μικρές πλατείες να δίνουν το στίγμα της γειτονιάς. Οι κατοικίες που σώζονται στην παλιά πόλη, κτίστηκαν την περίοδο της Ενετοκρατίας και παρουσιάζουν μεγάλη ομοιομορφία στην κατασκευή τους. Βασικό χαρακτηριστικό της όψης των κτιρίων είναι η ρυθμική διάταξη των παραθύρων, οι μεγαλοπρεπείς πόρτες εισόδου και τα κορνιζώματα. Τα περίφημα βόλτα ή τόξα των ισογείων, δημιουργούν ευρύχωρες στοές και διευκολύνουν την κίνηση στους δρόμους και προστατεύουν τους διαβάτες από τις βροχές. Το αντιπροσωπευτικότερο κτιριακό συγκρότημα αυτού του είδους είναι το φημισμένο Λιστόν, που βρίσκεται στην πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Από εκεί αντικρίζει κανείς και το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και το επιβλητικό παλαιό φρούριο.

palio frourio

Το Παλαιό Ενετικό Φρούριο της Κέρκυρας, είναι χτισμένο πάνω σε μία βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους και αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της πόλης. Η πόλη της Κέρκυρας από το φρούριο χωρίζεται από μία τεχνητή τάφρο, η οποία ονομάζεται Contrafossa. Για να εισέλθει κάποιος, πρέπει να περάσει τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το νησάκι. Μετά από τον 6ο αιώνα οχυρώνεται και αποκτά τους πρώτους κατοίκους και αποτέλεσε την πόλη της Κέρκυρας από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα. Ενώ από τον 16ο αιώνα έχει διαμορφώσει περίπου τη σημερινή της μορφή και το Παλαιό Φρούριο μετατράπηκε σε στρατιωτικό χώρο. Οι οχυρώσεις κατασκευάσθηκαν μέσα σε ένα διάστημα περίπου 15 αιώνων. Το φρούριο υπέστη αρκετές μετατροπές από την αρχική του μορφή και μέσα στο φρούριο ο επισκέπτης μπορεί να δει το άγαλμα του Στρατάρχη Σούλενμπουργκ, το δωρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, μία φυλακή κατασκευασμένη το 1786 από τους Ενετούς, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, δύο στρατώνες και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα λειτουργεί ως σχολείο μουσικής. Σήμερα στεγάζει επίσης το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τη Βυζαντινή Συλλογή της Κέρκυρας, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων.

neo frourio

Η νέα πόλη αξίζει επίσης τον χρόνο σας για μία βόλτα. Ξεκινώντας από την πλατεία Σαρόκο να αποτελεί το κέντρο της, και εδώ βρίσκεται το δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας, το κτίριο της νομαρχίας κ.ά. το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την οποία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει το Παλαιό Φρούριο. Αν κατευθυνθείτε προς τον κόλπο της Γαρίτσας, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που οδηγεί στο Κανόνι απ όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την Παναγία των Βλαχερνών και το Ποντικονήσι. Δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και το πιο πολυφωτογραφημένο τοπίο του νησιού.

Corfu_Pontikonisi

Το Ποντικονήσι είναι ένας καταπράσινος και δεντροφυτεμένος βράχος, ο οποίος βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Κατά τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα στο Ποντικονήσι, χτίστηκε Μοναστήρι με εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Μπορείτε να το επισκεφθείτε με καραβάκια που έχουν πολύ συχνά δρομολόγια από την Παναγία των Βλαχερνών.

liston.9

Στην περιοχή του Ανεμόμυλου θα δείτε το Μον Ρεπό, ένα μέγαρο το οποίο χτίστηκε το 1824 για να στεγάσει τον Άγγλο ύπατο αρμοστή και μετά πέρασε στην κατοχή της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο χώρος σήμερα ανήκει στους κατοίκους και κοντά θα δείτε και τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης. Τα μουσεία της πόλης το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό, το Μουσείο Καποδίστρια και το Μουσείο Σολωμού, όλα τους παρουσιάζουν σημαντικά εκθέματα και βρίσκονται σε ιστορικά κτίρια. Οι εκκλησίες της πόλη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, με κυρίαρχο τον Άγιο Σπυρίδωνα Πολιούχο και προστάτη του νησιού, με το ψηλό καμπαναριό, το μαρμάρινο τέμπλο, καθώς και τμήματα της οροφής, αποτελούν τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της φημισμένης εκκλησίας της Κέρκυρας που χτίστηκε το 1590.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη για την TouristikaPaketa.gr

κατασκευή ιστοσελίδων